Priset på ett attefallshus varierar beroende på olika faktorer

För många svenska villaägare är det en stor dröm att lägga sig till med ett attefallshus på tomten. Men hur mycket kostar det egentligen att uppföra ett sådant litet hus? Detta beror förstås på en rad olika faktorer, däribland hur mycket av arbetet du gör på egen hand. Läs vidare så förklarar vi detta närmare!

Så mycket kostar ett attefallshus att bygga

Den enskilt viktigaste faktorn som avgör hur mycket det kostar att bygga ett attefallshus är hur mycket av jobbet du kommer göra själv. Allra billigast är såklart att bara köpa ett ritningspaket och sedan bygga det lilla huset från grunden på egen hand. Den mest kostsamma men samtidigt smidigaste lösningen är att istället köpa huset nyckelfärdigt.

Beroende på vilka val du gör kan man säga följande saker om priserna:

  • Ett ritningspaket kostar cirka 10 000 till 15 000 kr.
  • Ett klimatskal kostar omkring 500 000 kr.
  • Ett nyckelfärdigt hus kostar ca 750 000 kr och uppåt.

Så utifrån denna information kan vi slå fast att det kan kosta allt från omkring 75 000 kr upp till ca 1,5 miljoner kronor att bygga ett attefallshus. Allt beror på hur hög standarden ska vara samt vilka markarbeten som ska utföras. Dessutom blir det såklart billigare att göra så mycket av jobbet själv. Samtidigt förutsätter ett sådant upplägg att du vet vad du gör samt att du har tid och möjlighet att göra detta.

Är det värt att uppföra ett litet hus på tomten?

Utifrån ovanstående information kan du undra huruvida det verkligen är värt att uppföra ett litet hus på tomten. Vi vågar hävda att så absolut är fallet och att du kan ha mycket glädje och nytta av huset under många år framöver. Men detta förutsätter såklart vissa saker, närmare bestämt att:

  • Du äger en villatomt med ett befintligt bostadshus på.
  • Du har antingen de resurser som krävs för att bygga huset helt på egen hand eller tillräckligt mycket pengar för att leja ut detta arbete.
  • Du har en plan för hur du har tänkt att använda det lilla huset.

Om så är fallet är det absolut värt det!